Wat betekent gezond zijn?

In de Westerse wereld is gezond zijn voor vele mensen belangrijk. Maar wanneer ben je nou eigenlijk gezond? Als je het juiste lichaamsgewicht hebt, of als je geen ziektes hebt? Volgens de Wereld Gezondheidsorganisatie is gezondheid een toestand van volledig lichamelijk, geestelijk en maatschappelijk welzijn.

Lichamelijk gezond

Lichamelijk gezond zijn betekent in andere landen iets anders dan bij ons. Wat in arme landen, zoals in Afrika, als gezond wordt gezien betekent niet dat dat ook gezond voor ons betekent. Een arme Afrikaan let niet veel op vitamines, terwijl dat in het Westen vaak wel belangrijk is. Over het algemeen weet iedereen wel wat niet gezond is, bijvoorbeeld obesitas, kanker, fysieke handicappen, noem maar op. Veel mensen weten niet wat dan echt gezond zijn betekent. Vergeet niet dat er ook vele zaken zijn waar door de meeste mensen niet echt op gelet wordt, zoals spiermassa, het immuunsysteem en de juiste vitaminen.

Geestelijk gezond

“Die is niet helemaal gezond in zijn hoofd” wordt vaak gezegd als een ander persoon niet voldoet aan het normale gedrag van de maatschappij. Dit betekent niet altijd dat diegene een mentale ziekte heeft, maar gewoon een aparte levensstijl. Autisme en dementie, en voor sommigen stress, zijn voorbeelden van wat men als geestelijk ongezond beschouwt. Maar ook hierbij is de vraag; wat is dan gezond? Gewoon niet die ziektes hebben of juist meer? Misschien betekent geestelijk gezond ook wel dat je je emoties op de juiste manier gebruikt, dat je bijvoorbeeld niet te snel huilt bij een zielig verhaal. Wat dat betreft kan gezondheid erg vaag zijn.

Maatschappelijk welzijn

Het maatschappelijk welzijn is misschien nog vager, want dit heeft niet eens met je lichaam te maken. Je maatschappelijk welzijn is goed als je niet wordt gediscrimineerd, je goede kansen voor de toekomst hebt en je fijn voelt in de maatschappij. Dit betekent dus dat je maatschappelijk welzijn niet individueel wordt bepaald, maar juist met de hele directe bevolking.

We weten het allemaal wanneer iemand écht niet gezond is, omdat diegene bijvoorbeeld autisme of kanker heeft. Maar we weten niet wat nou gezond zijn is. Het beste wat je kan doen is proberen om op fysiek en mentaal gebied gezond te worden en blijven. Bijvoorbeeld door sporten en hersentrainingen. Het maatschappelijk welzijn kan je niet zozeer zelf veranderen.